Voorbereidingsblad preek Zondag 51 24 december 2017

16-12-2017 14:53

Voorbereidingsblad preek zondag 51 op 24 december 2017

 

Maandag     18 december  Psalm 32                   Kun je je voorstellen dat David het moeilijk vond om zijn zonden te belijden? Hoe is dat in je eigen leven? Wat doe je als je het daarmee moeilijk hebt?  

Dinsdag       19 december   Psalm 51:1-10          Hoe zie je de zonden in je eigen leven? Zijn het foutjes of fouten? Of toch nog anders? Hoe dan?  

Woensdag   20 december  Psalm 51:11-21        Ken je in je leven ook de verwondering en de blijdschap over de vergeving? Hoe uit je die?  

Donderdag  21 december  Psalm 130                  Wat heeft vergeven met vergeten te maken?  Wat betekent dat voor jouw verhouding met God en je naaste?  

Vrijdag         22 december  Psalm 86                     Wat geeft je moed als je deze Psalm leest?

Zaterdag       23 december 2 Kronieken 33:12-20    Wat leert dit gedeelte jou als het gaat om vergeving voor jezelf en voor anderen? Wat leert het jou in je beoordeling van anderen?  

Zondag          24 december  Mattheus 1:18-25      Wat is het verband tussen dit gedeelte en Psalm 130?  Wat betekent dat voor de viering van het Kerstfeest?

 

 

VOOR DE KINDEREN

 

 

 

 

 

 Maarten Luther (IV)

 

Maarten Luther is op 25 december 1510 in Rome aangekomen. Hij is teleurgesteld in wat hij daar meemaakt. Hij loopt in ongeveer 50 dagen weer terug naar Duitsland.  Hij gaat nu verder lezen en studeren in de Bijbel. Hij wordt een belangrijke man. Hij wordt een doctor. Dat is iemand die heel veel geleerd heeft. Het is iemand die een professor kan worden. Dat wordt Maarten Luther ook. Hij gaat lesgeven op de universiteit van Wittenberg in Duitsland.

Luther moet nu zijn lessen voorbereiden. Hij gaat de studenten lesgeven over de Psalmen en over de brief aan de Romeinen. Hij vindt het heerlijk om de studenten over wat er in de Bijbel staat te vertellen. De studenten merken dat Luther echt van de HERE houdt. Ze komen graag naar hem luisteren.

Luther leest en leest in de Bijbel. Hij krijgt nog meer het gevoel dat het niet klopt wat hem over de Bijbel verteld is. De HERE is niet alleen de God die jou aanwijst wat je verkeerd gedaan hebt. Je kunt de vergeving van je zonden niet met geld kopen. Het is anders. Maar hoe dan?

Luther leest en leest. Dan als hij met een hart dat zoekt en verlangt, leest hij  Rom 1:16,17. Dan ziet hij het ineens! Hij leest daar dat het goede nieuws is dat wie in de Here Jezus gelooft vergeving krijgt van al zijn zonden. Echt van alle zonden! Er blijft niets meer over om nog eerst in het vagevuur te moeten zitten. Wie echt in liefde voor de HERE leeft, gaat bij zijn sterven meteen naar de hemel!

Geweldig! Dat moet Luther aan zijn studenten vertellen. Dat moet hij de mensen gaan vertellen. Hij ziet het nu overal in de Bijbel staan. Hij gaat aan het werk. Hij schrijft op een papier 95 stellingen. Daarin vertelt hij over zijn ontdekking en dat wie in de Here Jezus gelooft niet meer bang hoeft te zijn. Hij zorgt dat die 95 stellingen aan de deur van de kerk komen te hangen. Op 31 oktober 1517. Om ze een dag later te bespreken met de mensen van de universiteit.    

Die 95 stellingen worden door mensen overgeschreven. Ze worden bij drukkers gebracht. Ze worden gedrukt en worden naar veel plaatsen in de rest van Europa gebracht. Veel mensen lezen het. Ze zien nu wat de echte goede boodschap is. Zonder dat Luther eraan gedacht heeft, komen er veel mensen die gaan zeggen: de paus heeft het verkeerd.  Dat brengt Luther wel in de problemen. Daarover volgende keer.