Voorbereidingsblad preken zondag 52 en zondag 1 31 december 2017 - 1 januari 2018

23-12-2017 11:15

Voorbereidingsblad preken zondag 52 – Zondag 1 31 december 2017 – 1 januari 2018

 

Maandag     25 december   Johannes 1:1-13        Wat betekent het voor jou vandaag op het kerstfeest dat God mens geworden is?

Dinsdag       26 december    Johannes 1:14-18       Wat betekent vers 17 voor ons vandaag?

Woensdag   27 december   Johannes 8:30-36       Wat is hier het verschil tussen zoon en slaaf? Hoe geef je dat vorm in je eigen leven?

Donderdag  28 december   Hebreeën 4:11-16       Wat betekenen deze verzen in jouw strijd tegen de zonden?

Vrijdag         29 december    1 Tessalonicenzen 5:1-11  Wat vind je hier terug van vraag en antwoord 1 van de Catechismus?  Wat betekent dat in je eigen leven?

Zaterdag      30 december    Mattheus 10: 23-32   Wat vind je hier terug van vraag en antwoord 1 van de Catechismus?  Wat betekent dat in je eigen leven?

Zondag         31 december    Romeinen 8: 1-17 Wat vind je hier terug van vraag en antwoord 1 van de Catechismus?  Wat betekent dat in je eigen leven?  

 

 

VOOR DE KINDEREN

 

 

 

 

LUTHER (V)

 

Maarten Luther heeft zijn 95 stellingen besproken. Na een tijdje komt hij er achter dat deze stellingen overal gelezen worden. Mensen gaan zien dat ze geen aflaten moeten kopen. Je kunt niet geld betalen en zo vergeving kopen. Dat is oplichterij. Je moet bij de Here Jezus zijn. Je moet in Hem geloven om vergeving te krijgen. Al meer mensen gaan dit zien. Dat betekent dat er al meer onrust in de  Roomse kerk komt.  Dat was niet de bedoeling van Luther. Maarten schrijft vol verbazing aan een vriend een brief. Hij schrijft dan ook dit: “Het was niet mijn bedoeling dat veel mensen mijn stellingen zouden lezen. Ik wilde er met mensen in Wittenberg over praten. Ik merk nu dat  tot mijn verbazing dat deze stellingen overal gelezen worden.  Dit was nog niet mijn bedoeling. Hoe het allemaal verder moet?”

De HERE zorgt er voor dat veel mensen dit lezen. Nu probeert de Paus om Luther zo ver te krijgen dat hij zegt dat hij van mening veranderd is. Belangrijke mensen in de Roomse kerk komen met hem praten. Ze willen Luther er van overtuigen dat hij het verkeerd heeft. Luther doet dat niet. Waarom niet? Omdat niemand vanuit de Bijbel kan aanwijzen dat het verkeerd is wat hij zegt. De paus wordt dan heel boos. Als Luther zich niet laat overtuigen moeten er maar andere maatregelen genomen worden. Daarvan zal Luther wel schrikken, denkt de Paus. De Paus laat weten dat als Luther niet van mening verandert hij in de ban gedaan zal worden. Wat betekent dat?   Dan zegt de Paus dat Luther een ketter is. Een ketter is iemand die heel verkeerde dingen zegt en niet in de kerk mag blijven. Een ketter is iemand die voor de duivel werkt. Wanneer de paus dat doet en de keizer er ook achter staat, mag iedereen Luther zomaar doodmaken. Dan is Luther echt in gevaar!

Luther zegt dat hij niet van mening verandert en ook zijn mond niet zal houden. Dan komt er de brief waar in staat dat als Luther niet binnen 6 weken zegt dat hij ongelijk heeft in de ban gedaan wordt. Wat gaat Luther doen? Wordt hij nu zo bang dat hij toch maar zegt dat hij het verkeerd heeft? Nee, de Here geeft hem kracht en geloof om te blijven zeggen wat er in de Bijbel staat.

Op 10 december 1520 roept Luther veel mensen bij elkaar. Hij laat aan de mensen de brief van de Paus zien.  Ze lopen naar de stadspoort.  Luther zorgt dat er vuur is. Het wetboek van de Roomse kerk en andere boeken van de  Paus worden verbrand.  Luther heeft de banbrief van de Paus nog in zijn hand. Wat is die brief hem waard?  Wat  doet hij er mee? Hij pakt de banbrief en gooit die in het vuur. Die banbrief is hem niets waard. Hij wil alleen Christus volgen en blijven zeggen wat die ons leert in de Bijbel.